Férgek alapjai


Laposférgek A laposférgek a törzsfejlődés során a szervek kialakulásának szintjére jutottak és testük több sejtrétegből áll.

Tiki Sziget Survival Map - A megélhetés alapjai - 1. rész

Az űrbél elkeskenyedett és az egynyílású bél — mint szerv — jött létre belőle, miközben a bél fala és a testfal között testüreg alakult ki.

Az evolúció során a testüreges állatok fejlődése két, egymással párhuzamos ágon folytatódott.

férgek homeopátia gyógyszerek élő szervezetek és paraziták

Az egyik csoportban az űrbél férgek alapjai maradt a szájnyílás, ezeket az állatokat ősszájúaknak nevezzük; ebbe a csoportba tartoznak a laposférgek is. A másik csoportnál a szájnyílás nem az űrbél férgek alapjai, hanem új helyen — általában az férgek alapjai nyílásával ellentétes póluson alakult ki, őket újszájúaknak nevezzük róluk később írunk.

Eheto fergek Együnk bogarat! Vinkó József Kassák Lajos önéletrajzi regényében Egy ember élete bevallja, hogy Eheto fergek bizony literszám falta a stanicliba csomagolt cincérbogarakat, hogy csillapítsa éhségét. Kassáknak szüksége is volt alternatív fehérjeforrásra, hiszen egy árva peták nélkül gyalogolt el — némi kitérővel — Budapestről Párizsba.

A fentebb leírtak alapján a laposférgek szövetekkel, szervekkel, testüreggel rendelkező ősszájú állatok. A laposférgek törzsébe három osztály sorolható: az örvényférgek, a szívóférgek mételyek és a galandférgek.

paraziták és hörgőgörcs kelas pada filum nemathelminthes

Az egynyílású bélcsatortán történik a táplálék felvétele és a salakanyag leadása is. A bélcsatorna szétágazó, minden sejthez férgek alapjai viszi a tápanyagokat, így az anyagszállítást is elvégzi.

Nincs külön légzőszervük, így szervezetükbe diffúzióval kerül be az férgek alapjai, ugyanígy távozik a szén-dioxid.

helyek a parazitákról és kezelésük módszereiről férgek tisztítják a testet

Mivel a tápanyagokat a béledényrendszer egészen a sejtek férgek alapjai juttatja, a légzési gázok pedig diffúzióval jutnak be és ki a laposférgek szervezetébe, így nincs szükségük keringési szervrendszerre. A férgek férgek alapjai élősködő, szabadon mozgó laposférgek például az örvényférgek a vizek aljzatain mászkálnak vagy úsznak, ezért először a feji végüket érik ingerek a környezetükből, ennek következtében az idegsejtek nem férgek alapjai elosztásban vannak a laposférgekben, hanem férgek alapjai — a feji végükön — csoportosulnak, úgynevezett dúcokat alkotnak.

kiküszöböli a parazitákat pinworm veszély

A feji részen található két dúcot haránt irányú kötegek kapcsolják össze, és ezekből egy hosszanti idegköteg lép ki. A laposféreg testfelépítése forrás: sulinet.

kristály galandféreg széles spektrumú kezelés a helminthiasis kezelésére

Az örvényférgek kedvező körülmények között kettéosztódással ivartalanul szaporodnak, mely során az állat a közepe táján kettéfűződik, majd mindkét rész kiegészül, ebből következik, hogy nagy regenerációs képességgel rendelkeznek. Kísérletekkel bizonyították, hogy egy planária a testének századnyi töredékéből is képes kiegészülni. Kedvezőtlenebb körülmények között ivarosan szaporodnak, hímnősek, a megtermékenyítés kölcsönösen zajlik.

denis lírai parazita paraziták a fejben hogyan kell kezelni

A hazánkban élő laposférgek példafajait a 7.