Lazac parazita


Lazac újhagymás-tejszínes mártással Recept - Nosalty

Gusztustalan meglepetés rejtőzött a frissen vásárolt halfilében Körömféreg felnőtteknél tünetek és Felicia-Miracle Cipolla még július közepén vásárolta a lazacfilét egy kaliforniai áruházban. Amikor hazaért, ő és családtagjai azt vették észre, hogy valami mozog a csomagolás alatt.

#lazac-parazita

A tekergő kis állatok átlátszó testű férgecskék voltak, amik tucatjával mászkáltak a frissen vásárolt lazac parazita. Lazac parazita parazitafajt mostanáig nem sikerült rendszertanilag pontosan beazonosítani, annyi azonban biztos, hogy a fonálférgek Nematoda törzsébe tartoztak.

lazac parazita

Számos fonálféregfaj fertőz halakat, tengeri emlősöket, vagy mindkettőt, emberre azonban igazán lazac parazita Anisakis nemzetség parazitái jelentenek komolyabb veszélyt. Anisakiasist okoznak, ami erős hasi fájdalommal járó életveszélyes betegség, az állatok tulajdonképpen keresztülfúrják magukat a bélfalon, így a kór gyógyításához a férgeket műtéti úton lazac parazita eltávolítani a testből.

lazac parazita

Több gazdaszervezeten is keresztülmennek A parazita életmódot folytató tengeri férgek életciklusa több fázisból áll össze. Az első fázis során a vízben szabadon sodródó peteként léteznek, amelyek idővel apróbb lárvákká úgynevezett 2-es fejlődési lazac parazita lárvákká fejlődnek.

lazac parazita

Ezeket az apróbb lárvákat rákok eszik meg, ők lesznek a köztes gazdák, amikben a lárvák tovább növekednek 3-as fejlődési fokozatú lárvák. Végül a fertőzött rákokat halak lazac parazita más nagyobb tengeri lények fogyasztják el.

Nem szívesen piszkálom meg ezt lazac parazita ősigazságot, de finomítani azért muszáj rajta: a mélyhűtött hal is lehet friss. Sőt, a mélyhűtés néha még biztonságosabb, mint közvetlenül a hálóból enni a halat. Jöjjön egy újabb riogatós post. A halaknak ugyanis - minden más állathoz hasonlóan - megvannak a maguk parazitái. A parazitáktól pedig csak forróság vagy jéghideg hatására szabadulhatunk meg.

Bennük a lárvák végül kifejlett lazac parazita válnak, amik már szaporodni is képesek. Az emberi emésztőrendszerben csak és kizárólag a 3-as fejlődési fokozatú lárvák maradnak meg, amiket legnagyobb eséllyel hallal viszünk be szervezetünkbe. Csak megfelelően elkészített vagy tárolt tengeri élőlényeket fogyasszunk Mit lehet tehát tenni, hogy elkerüljük a nem kívánatos fertőzéseket?

lazac parazita

A szakértők azt tanácsolják, hogy akik tartózkodnak a nyers lazac parazita étkektől, azok legkevesebb 15 másodpercig, és legalább 63 Celsius-fokos hőmérsékleten főzzék az ételt. Aki viszont a nyers fogyasztást preferálja, csak olyan alapanyagot szerezzen be, amit ipari hűtőben legalább 15 óráig, lakossági lazac parazita legkevesebb hét napig tároltak előkészítés előtt az ipari fagyasztók nagyjából — 37 Lazac parazita működnek, a lakosságiak ennél valamivel melegebb környezetet biztosítanak az élelmiszereknek.

lazac parazita